Hey hey! hop in guys. Follow me on Blogger and Twitter ,add me on Facebook and I'll hit you back! serious! xoxo, Nemo. :))

Friday, August 26, 2011

5 Sebab Pro dan Kontra Kewujudan Tandas

okay. aku tau. tajuk entry aku memang semuanya merepek. ade ke die buat entry pasal tandas. da lah buat pasal lipas, lalat. ni pasal tandas pulak. ape aku boleh kate, kalau nak yang rasional sikit tajuk entry pegi la blog malaysiakini. :)

toilet seperti semua orang tau adelah name orang putihnye tandas dan jamban pule adalah name manje bagi tandas ni. dari segi fizikal tandas rupenye macam ni.


okay, beralih pada tajuk kite hari ni, pro dan kontra wujudnye tandas ni. aku listkan dulu kontra yek.

Kontra wujudnye tandas:
i-   tandas sinonim dengan bau yg kurang meyenangkan.
ii-  tandas adelah istane bagi syaitooonnn.
iii- tandas ade banyak makhluk-makhluk kecil ataupun lebih dikenali sebagai serangga.
iv- tandas ade yang kene bayar bile nak masuk. *aku suke bende free.
v-  tandas penyebab masyarakat kene bayar bil indahwater.

tu 5 sebab kontra. ni aku listkan pulak pro wujudnye tandas ni.

Pro wujudnye tandas:
i-   tandas adelah tempat peribadi seseorang meluahkan ape yang perlu diluahkan. *bayangkan kalau takde, kene gune care tradisional. kaya tokey cangkul.
ii-  bile ade toilet, wujudnye industri toilet paper dan barang-barang peribadi toilet yang lain. sekaligus menambah peluang pekerjaan bagi mempertingkat ekonomi negara.
iii- wujudlah ayat "cikgu saya nak pergi tandas". *bukan murid pergi tandas, cikgu yang nak pergi.
iv- tercipta peluang bagi pelajar-pelajar yang agar ******* nak skip kelas yang kurang diminati. *tidak merujuk kepada mana-mana pihak yang hidup atau nyawa-nyawa ikan.
v-  tercipta revolusi sehingga wujudnya bilik mandi pulak. *bagi yang suke separate-separate buat kerja.

Demikianlah tadi, pro-pro dan kontra-kontra wujudnye tandas. harapan saye adalah semoge selepas ini masyarakat akan lebih bertimbang rase terhadap tandas kerana tandas berkualiti, hidup berkualiti. budaya kita, wajah kita. ini adalah pesanan khidmat masyarakat dibawakan khas oleh penaja. Terima Kasih.












4 comments:

  1. masa darjah satu..kena hafal
    'teacher, may I go to the toilet please'
    heh.

    ReplyDelete
  2. haha, teacher marah nnti. :DD

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum .. lama sungguh Ajeyy tidak berblog .. update pun dah lama .. blogwalking blog sahabat2 pun dah lama x buat ..

    hehe, jom baca dan komen 2 entry latest dari Ajeyy :

    http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/09/diari-hari-raya-aidilfitri-2011.html


    http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/09/nikon-get-together-at-kota-bharu.html


    have a nice day gengs :))

    ReplyDelete

rasa nak cakap